Impact maken op LinkedIn is essentieel voor recruitmentmarketing, lees hoe

LinkedIn wordt een steeds krachtiger platform en geeft aan dat de gebruikers in 2022 22% meer hebben gekeken naar updates van hun netwerk. Een flinke toename die ongetwijfeld te wijten is aan de overspannen arbeidsmarkt waarbij steeds meer mensen van baan wisselen en op zoek zijn naar een nieuwe functie of vanuit de werkgever gezien nieuw personeel. Ook contentmarketing via dit platform neemt nog steeds een vlucht.  

Als je impact op dit platform wilt blijven maken dan is het van belang om je content te optimaliseren voor je doelgroep. Een aantal tips. 

Hoe je een post inplant

Naast dat je een post klaarzet voor je bedrijfspagina, is het inmiddels gemeengoed dat ook de medewerkers van de organisatie een eigen versie van deze post willen delen. Niet alleen meer de like op de bedrijfspagina, maar echt een eigen post met het liefst een versie die aansluit bij de schrijfstijl van de medewerker. Tenslotte zullen zij de boodschappen promoten in hun eigen netwerk als de post persoonlijker is. Om meer impact te maken is een dergelijke werkwijze echt van belang. Tenslotte mensen reageren eerder op andere mensen dan op de bedrijfspagina ofwel het merk waar ze minder mee hebben en engagement is essentieel voor je bereik op LinkedIn.

LinkedIn legt het als volgt uit:
“Mensen volgen merken op LinkedIn, maar gaan in gesprek met de mensen achter die merken. Moedig je medewerkers aan om ambassadeur te worden. Als een beheerder berichten op de pagina plaatst, komt, mar liefst 30% van de eigen werknemers, die 14x meer kans hebben om die inhoud te delen dan andere soorten inhoud. Maar elke medewerker heeft zijn eigen LinkedInnetwerk waarmee ze de bedrijfsboodschap kunnen delen. Engagement op deze persoonlijke pagina’s zijn nog hoger. Overigens is het aan te bevelen om de content niet te strikt voor te schrijven. Het is effectiever als de medewerker nog een eigen touch aan het bericht geeft.

Statistieken van Soworker laten zien dat 25% van de medewerkers ook daadwerkelijk een bericht aanpassen, zodat het persoonlijk is. Overigens is het ook de ervaring van Soworker dat een goede onboarding met een speciaal programma voor medewerkers om content te delen veel effectiever is dan slechts berichten doorzetten aan medewerkers. Je legt ze in een dergelijk programma uit wat het belang is van content delen voor bedrijf, maar vooral ook voor de medewerker zelf. 

Daarnaast moet je accepteren dat niet ieder bericht gedeeld wordt door iedereen. Dat is een kwestie van doseren en proberen, zodat je leert wat wel en niet werkt. Daarnaast stuur je alleen een bericht naar medewerkers als het relevant voor ze is en segmenteer je daarin. De jurist deelt nu eenmaal liever iets anders dan de marketeer.

Door relevantie te bieden betrek je meer experts vanuit je bedrijf die je kunt betrekken bij je merk, sales of recruitementmarketing.

Plaatsingstips

LinkedInberichten kunnen iets langer zijn dan op Facebook, Instagram of Twitter, maar het is goed om te weten dat een LinkedInbericht wordt afgekapt bij 140 tekens. Een korte post is wellicht dan beter, maar langere updates worden wel degelijk gelezen mits ze relevant zijn.

Een bericht is veelal succesvol door zogenoemde 'hooks' te gebruiken. Denk daarbij aan '10 manieren om …' of '5 manieren waarop … '. Het zal niet voor alle merken of individuen zijn, maar het kan een goede manier zijn om de aandacht te trekken. Een beetje creatief denken kan helpen bij de promotie van je product zonder dat het alleen een salesboodschap is. Maak het niet te plat en als je moeite hebt om ideeën te genereren, probeer eens ChatGPT, wie weet zit er iets bruikbaars tussen als je dit in combinatie gebruikt met een aantal producteigenschappen.

Qua frequentie raad LinkedIn om minstens twee keer per week te posten, maar als je veel merkambassadeurs in verschillende doelgroepen hebt, kun je met veel meer af. Dat wil zeggen, als je niet iedere boodschap aan iedereen stuurt, maar segmenteert.

Hier zijn enkele suggesties voor het type inhoud dat je kunt posten op LinkedIn:

  1. Branche-updates: Deel updates over de laatste ontwikkelingen in je branche en hoe ze invloed hebben op je bedrijf of industrie. Dit kan in de vorm van artikelen, video's of infographics zijn.
  2. Expertise: Toon je expertise in je vakgebied door middel van gedetailleerde artikelen of video's. Dit kan gaan over tips, trucs of best practices.
  3. Bedrijfsnieuws: Deel nieuws over je bedrijf, zoals nieuwe productlanceringen, personeelswijzigingen of groei. Dit helpt je om je merk te versterken.
  4. Persoonlijke updates: Deel persoonlijke updates over je bedrijf, zoals deelname aan een conferentie of een nieuwe medewerker. Dit helpt om een persoonlijkere band te creëren met je volgers.
  5. Infographics: Maak gebruik van infographics om complexe onderwerpen op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren.
  6. Testimonials: Deel testimonials van tevreden klanten of partners om je bedrijf te versterken.
  7. Live video's: Maak gebruik van de Live-video-functie om in contact te komen met je volgers en hen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Houd in gedachten dat het belangrijk is om een consistente aanwezigheid te hebben op LinkedIn en regelmatig inhoud te delen. Door een combinatie van deze soorten inhoud te delen, kun je je doelgroep blijven betrekken en je bedrijf versterken.